Articles

Στρες και Κατάθλιψη

Written by Admin. Posted in Γενικά Θέματα

 καταθλιψηΕίναι πολύ συνηθισμένη η ανάπτυξη καταθλιπτικών διαθέσεων σε περιόδους στρες. Αν και δεν συμβαίνει πάντα, όταν ρωτήθηκαν πάσχοντες από κατάθλιψη για το τι συνέβαινε στη ζωή τους όταν άρχισαν να αισθάνονται κατάθλιψη, ανέφεραν συχνά ιστορίες στις οποίες βρίσκονταν κάτω από πίεση. Τόσο η κλινική παρατήρηση όσο και τα στοιχεία της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι έχουν μια ευαισθησία στην κατάθλιψη, αγχωτικά γεγονότα ζωής μπορεί να προκαλέσουν καταθλιπτική αντίδραση. Περιγράφοντας τους μοντέλο της διαδικασίας της κατάθλιψης, οι H.A. Meyersburg και οι συνεργάτες του παρουσίασαν κάποιο υλικό περίπτωσεων που δείχνει πως το αυξανόμενο άγχος μπορεί να προκαλέσει μια καταθλιπτική αντίδραση. Εξετάζοντας την περίπτωση της Κ., μιας 40-χρονης γυναίκας που κάποτε είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο πανεπιστήμιο, αλλά είχε σχετικά λίγα προβλήματα από την εποχή εκείνη. Μια μέρα ο σύζυγός της την ενημέρωσε ότι υπήρχε μια άλλη γυναίκα στη ζωή του. Στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Όταν βγήκε το διαζύγιο, της Κ. απομακρύνθηκε, παίρνοντας μαζί τα τρία παιδιά της. Ένιωσε συγκλονισμένη από τις αλλαγές στη ζωή της, βιώνοντας έντονο άγχος, και ήταν ανίκανη να φροντίσει τον εαυτό της και τα παιδιά της. Στη συνέχεια εισήχθη στο νοσοκομείο με κατάθλιψη. Στο νοσοκομείο, μίλησε για ένα αόριστο, διάχυτο άγχος και ένα αίσθημα ανημποριάς και αδυναμίας. Ή πάρτε την περίπτωση της Ε., μιας γυναίκας γύρω στα είκοσι της. Η Ε. προερχόταν από μια οικογένεια στην οποία και οι δύο γονείς είχαν προβλήματα κατάθλιψης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ε. ήταν σε αυξημένο κίνδυνο. Ο στρεσογόνος παράγοντας στην περίπτωση της Ε., υπήρξε μια ρομαντική σχέση. Η Ε. έκανε σχέση με ένα νεαρό άνδρα τον οποίο βρήκε ελκυστικό, αλλά ταυτόχρονα φοβόταν τη σεξουαλική εμπειρία. Δεδομένου ότι η σχέση αναπτυσσόταν, το άγχος της για τη σωματική επαφή άρχισε να μεγαλώνει. Απομακρύνθηκε και διέκοψε τη σχέση. Μετά τη διάλυση, έπεσε σε σοβαρή κατάθλιψη.
Οι ερευνητές έχουν συσσωρεύσει μια μεγάλη ποσότητα δεδομένων που δείχνουν ότι σημαντικές αλλαγές στα γεγονότα της ζωής λειτουργούν ως στρεσογόνοι παράγοντες και μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη σε αυτούς που είναι ευάλωτοι. Λέγοντας σημαντικές αλλαγές στη ζωή, εννοούμε συνήθως γεγονότα όπως η ανάπτυξη σοβαρής ασθένειας, η αλλαγή εργασίας, η μετάβαση σε μια διαφορετική περιοχή της χώρας, ένα διαζύγιο, όπως συνέβη για την Ε., η γέννηση ενός παιδιού ή η απώλεια ενός στενού φίλου.
Οι ερευνητές έχουν συντάξει ένα κατάλογο αυτών των γεγονότων, καθώς και μια μορφή ερωτηματολογίου και διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έχουν περάσει από σημαντικές αλλαγές ζωής είναι πιο ευάλωτοι σε συναισθηματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης. Μια σύνοψη των μελετών που συνδέουν μεγάλες αλλαγές ζωής με την εμφάνιση της κατάθλιψης καταδεικνύουν ότι η παρουσία του εν λόγω άγχους ήταν δύο έως τρεις φορές πιο συχνή μεταξύ καταθλιπτικών ατόμων, στη συνέχεια σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε κοινοτικά πλαίσια αναφέρουν ότι της κατάθλιψης προηγούνταν σημαντικά γεγονότα ζωής στο 80 περίπου τοις εκατό των περιπτώσεων.
Ένα από τα βασικά στοιχεία σε πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι η απώλεια. Όταν ένας νέος άνδρας ή γυναίκα φεύγει μακριά απ’ την οικογένεια για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, για παράδειγμα, είναι μια προκλητική εμπειρία με μεγάλες δυνατότητες για προσωπική ανάπτυξη, αλλά επίσης σημαίνει χωρισμός από μακροχρόνιες πηγές  ασφάλειας, την οικογένεια, τους φίλους και τα γνωστά περιβάλλοντα του καθενός, σε μια εύπλαστη ηλικία. Ένας τέτοιος χωρισμός μπορεί να είναι πολύ οδυνηρός. Η εμπειρία της Α., αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Η Α. ήταν μια φοιτήτρια, σε μια απ’ τις έρευνες που προαναφέραμε, που βρήκε τη μετάβαση σε ένα μεγάλο αστικό πανεπιστήμιο πολύ δύσκολη και ανέφερε ότι αντιμετώπιζε πολύ υψηλό στρες. Είχε προηγουμένως μπει σε ένα μικρό μόνο κορίτσια, σχολείο όπου είχε πολλούς φίλους και κλειστές σχέσεις. Οι μικρές τάξεις έδωσαν μια ευκαιρία για τους σπουδαστές για να συζητήσουν θέματα με τους καθηγητές τους και η Α. είχε βρει την ατμόσφαιρα ακαδημαϊκά τονωτική. Τώρα, τα μαθήματά τους πραγματοποιούνταν σε μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, μερικές φορές με εκατοντάδες φοιτητές. Αντιπάθησε την απρόσωπη φύση του πανεπιστημίου και της έλειπαν φριχτά οι παλιοί της φίλοι.
Οι χωρισμοί στις ερωτικές σχέσεις είναι μια από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες του ανθρώπου. Είναι ο λόγος για τον οποίο γράφονται μυθιστορήματα, η βάση των παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών. Ο χωρισμός είναι επίσης μια πηγή αμέτρητων καταθλιπτικών αντιδράσεων. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι το να έχει κανείς ένα δίκτυο ισχυρών, υποστηρικτικών σχέσεων φαίνεται να ενεργεί ως φραγμός κατά της κατάθλιψης. Η απώλεια αυτών των δεσμών είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η παρατήρηση ότι το βίωμα της απώλειας είναι συχνά εμπλέκεται στην κατάθλιψη, φυσικά, δεν είναι μια νέα ιδέα. Όπως αναφέρεται, ο Φρόιντ αναγνώρισε τη σημασία της απώλειας στην έναρξη της κατάθλιψης πριν από πολλά χρόνια στο δοκίμιό του «Πένθος και Μελαγχολία». Το θέμα αυτό έχει ενισχυθεί από τους Bowlby και συνεργάτες. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι αναπόφευκτο το ότι η απώλεια, ή άλλοι τύποι του άγχους, θα φέρουν μια αντίδραση καταθλιπτική. Οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ ως προς την ανθεκτικότητά τους, όταν εκτίθενται σε πιέσεις. Μερικοί άνθρωποι που βιώνουν την απώλεια του/της συζύγου ή ακόμα και τραυματισμούς που οδηγούν σε παράλυση, παρουσιάζουν ελάχιστα στοιχεία καταθλιπτικών αντιδράσεων μετά το γεγονός ή δε βιώνουν αισθητά προβλήματα κατάθλιψης αργότερα. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή που αυξάνουν τους κινδύνους εμφάνισης καταθλιπτικών προβλημάτων στη συνέχεια. Είναι επίσης η φαινομενικά μικρά καθημερινά προβλήματα.  Ζητήθηκε από τους σπουδαστές πανεπιστημίων να κοιτάξουν μια λίστα με προβλήματα που οι μαθητές ενδέχεται να συναντήσουν κατά κανόνα (π.χ., μειωμένη επίδοση στο σχολείο, συγκρούσεις με τους γονείς, περιορισμένα χρήματα) και να τσεκάρουν τα προβλήματα που είχαν αντιμετωπίζει ως σήμερα. Βρήκαμε ότι όσο περισσότερα προβλήματα τσέκαραν οι φοιτητές, τόσο υψηλότερα σκόραραν στο τεστ της κατάθλιψης. Ένα πρόβλημα μπορεί να μην σας ρίξει, αλλά τρία, ή τέσσερα ή πέντε; Τα ευρήματα αυτά φέρνουν στο νου το παλιό γνωμικό σχετικά με την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με ένα κάπως παρόμοιο τρόπο, οι A.D. Kanner και οι συνάδελφοί του ανέπτυξαν ένα ερωτηματολόγιο που μετρά τις ημερήσιες ενοχλήσεις, γεγονότα, όπως ο κυκλοφοριακός θόρυβος, η προετοιμασία των γευμάτων και το να πρέπει να περιμένετε. Όσο πιο ενοχλήσεις αναφέρθηκαν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κατάθλιψης. Αυτές οι μελέτες τονίζουν το ρόλο της καθημερινής πίεσης στις ζωές μας στην εκδήλωση της κατάθλιψης. Και ποιο καλύτερο μέρος για να αναζητήσουν τέτοιες πιέσεις από ό, τι στους χώρους της εργασίας, στο σχολείο, στους γάμους, τις οικογένειές μας, και τις σχέσεις μας. Αυτές, πρωτογενείς πηγές χαράς και ικανοποίησης στη ζωή μας, μπορεί επίσης να είναι και αιτίες του στρες, διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των καταθλιπτικών αντιδράσεων.